יום שני, 26 במרץ 2012

אורות, מסכנים... אקשן!


ערב טוב לכולם.

א-קוצ'י-קוצ'י-קו!
אבולוציה לפעמים עובדת בדרכים מוזרות. אנו מתוכנתים גנטית לתגובה רגשית ספציפית בהינתן מראות מסוימים בדיוק באותו האופן שאנו מתוכנתים להיגעל מריח של אוכל רקוב כדי שלא נתחיל לנשנש כל גוויית חתול בת שבוע שאנו נתקלים בה ברגע של חולשה. זו הסיבה שתינוקות הם בדרך כלל חמודים למרות שהמראה והתפקוד שלהם מאוד לוקה בהשוואה לאדם בוגר (הם חלשים, שמנים, רגישים, חסרי שיניים ונטולי יכולת ביטוי); אם הם לא היו חמודים לא היינו מטפלים בהם. אגב חתולים, זו הסיבה שחיות מבויתות הן חמודות רק הפוך; הברירה הטבעית שהפרידה את חיות הפרא מהמבויתות הייתה מבוססת על כך שחיות שדאגנו להן ושחיבבנו שימרו את המטען הגנטי שלהן לאורך הדורות. אותו תכנות גנטי גם גורם לנו לפתח חמלה בהיחשפנו למסכנות. לא משנה איך או למה נגרמה המסכנות; הציבו אותה מול כל אדם נורמטיבי והחמלה תשפריץ ממנו כמו אבק קסמים מפייה.

הייתי קרוב
פרויקט Kony 2012 הוא דוגמה נהדרת. למי שלא מכיר, מדובר בסרטון שצף ורץ ברשת והגיע לתפוצה גדולה באופן מגוחך כאשר מטרתו היא לדאוג לכך שג'וזף קוני, שר מלחמה הפועל במרכז אפריקה באמצעות מיליציה הבנוייה מילדים שהוא חוטף, יהיה שם שכל אדם במערב יכיר, כדי שיופעל לחץ על ממשלות לסייע ללכוד אותו. אני לא נכנס לאפשרות שהפרויקט עשוי לעשות יותר נזק מלהועיל, לתהיות מיהו אותו ארגון עלום שעומד מאחוריו (ומי עומד בראשו), איך הם ממומנים ומי יכול להרוויח מכל העסק הזה. בבסיס הפרויקט עומד דבר צודק ונכון (ואילו רק מנקודת המבט הציונית המשוועת להקשר נכון למושגים ״פשעי מלחמה״ ו״הפרת זכויות אדם״ בשיח העולמי). בסופו של יום, הצלחת הפרויקט נובעת מעניין החמלה שהזכרתי קודם; זה זיעזע אנשים וגרם להם להעביר את הסרטון הלאה. היה די בסרטון מושקע בן 30 דקות כדי לעצב את הדעה שלהם באופן חד-צדדי על איזה משהו באוגנדה בלי להרגיש צורך לוודא את אמינות הסרטון או האם הם בכלל יודעים איפה נמצאת אוגנדה. כנראה שבמקרה הזה התוצאה היא חיובית כיוון שג׳וזף קוני הוא אכן חלאה אמיתית, אבל זה לא תמיד המקרה.

ההסלמה בדרום מספקת במובן הזה פרספקטיבה מעניינת. מתחילים להפציץ אותנו ואיכשהו אנחנו האיש הרע כשאנחנו מתחילים להגיב. הקו של התעמולה האנטי-ישראלית כאן הוא להציג תמונות של הסבל בעזה (ואם אין אז להמציא) ואז כל העולם שונא אותנו כאילו היינו ג׳וזף קוני. טענות לתגובה לא פרופורציונית היא דרכו של העולם להגיד שלא מתו מספיק יהודים מקסאמים וגראדים כדי להצדיק את מותם של הפלסטינים שמתו בעזה, אבל בהינתן התמונות הנכונות, גם אם הן שקריות לחלוטין, הטענה הזאת הופכת באורח פלא לפחות מקוממת מנקודת המבט העולמית, זו שאינה יודעת להצביע על ישראל במפת העולם (וכנראה גם אינה יודעת להצביע על ישראל במפת ישראל). זהו אופיים של גינויים מג׳יי-סטריט והפגנות של שמאל קיצוני המעדנים את המסר ״מוות ליהודים״ בסיסמאות נגד כיפת ברזל. זה הנשק ההסברתי הגדול של הפלסטינים. יהיו שיגידו כי שכל שינוי הקונטקסט מ״מדינות ערב נגד ישראל״ ל״פלסטינים נגד ישראל״ היה מכוון ספציפית לשינוי מאזן החמלה.

א-קוצ'י-קוצ'י-קו?
פיגוע הירי טולוז, למשל, גרם להרבה חמלה. פתאום נזכרו באירופה שעדיין יש עם שעם כל הרב-תרבותיות הרווחת, הגזענות כלפיו עדיין מושרשת. בהתחלה כולם פיללו לפעולה של ניאו-נאצים, כיוון שרשע זה נרטיב שמאוד קל למכור. אחר-כך התברר שמדובר בפעיל איסלאם קיצוני, ואז הרשע כבר לא ברור לאחרים כמו שהוא ברור לנו. ההתקפה עצמה היא מרושעת ומזעזעת באופן די מוחלט בכל מקרה. כה מזעזעת ששרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, החליטה שיש צורך עז להשוות את זה עם משהו טיפה יותר קרוב לבית באומרה ״אנחנו חושבים על מה שקרה היום בטולוז, אנחנו זוכרים מה קרה בנורבגיה בשנה שעברה, אנחנו יודעים מה קורה בסוריה, אנחנו רואים את זה קורה בעזה ובאזורים אחרים בעולם״. באמת, שרת החוץ של האיחוד האירופי קתרין אשטון? ילדים שמתים בעזה ממתקפות נגד טרוריסטים המבצעים את פעולותיהם מריכוזי אוכלוסיה אזרחית במכוון זהה להרג ילדים מטווח אפס בשל השיוך האתני או הדתי שלהם? או שההשוואה לעזה הייתה יותר בכיוון סוריה שמנהיגה מרסס אלפים ברחובות רק כי הם רוצים טיפה חופש מרודנותו?

הדוגמה הכי הזויה לעולם ההפוך שמשתקף מאותה חמלה אוטומטית מגיע אלינו מה-Daily Show. אני אוהב את הדיילי שואו; יש לה אומנם משוא פנים ליברלי מובהק (ובאמריקה זה לא טוב כמו שזה נשמע) אבל זה מצחיק ויש לי סוג של קיבעון לפוליטיקה אמריקנית. למי שלא יודע, לא מזמן סוכנות החינוך של האו״ם, UNESCO, צירפה כחברה מלאה לשורותיה מדינה שאינה קיימת בשם ״פלסטין״ וכתגובה שללה ארה״ב מאונסק״ו את המימון שהעניקה לארגון בהתאם לחוק פדרלי האוסר על הממשל האמריקני לממן סוכנויות או״ם המכירות בפלסטין. לכבוד העניין החליטו בדיילי שואו לבטל את האורחת של אותו יום כדי להשאיר מקום לדיווח בשני חלקים (1 2; זה מצחיק ומומלץ) מפיו של קומיקאי שהם טרחו לשלוח לאפריקה כדי שיסביר לנתמכים ע״י האירגון שבגלל הממשל האמריקני עכשיו אין להם ספרים. אדם המכוון את דעותיו לפי אותו מערכון יסיק מסקנה מאוד ברורה - אמריקה העקשנית והמרושעת שוללת חינוך ממדינות עולם שלישי רק כדי לעזור לידידתה, ישראל, לנצח בויכוח סמנטי עקר. המסכנות האפריקאית האמיתית מעוררת חמלה שבונה כעס כלפי מי שמוצג כאיש הרע. כמה חבל שזה עיוות מוחלט של המציאות. אונסק״ו לא היו חייבים לקבל את הפלסטינים כחברים מלאים בסוכנות. הם אפילו לא היו חייבים להצביע נגד צירופם אלא יכלו פשוט להוריד את הנושא מסדר היום. מדיניות ארה״ב ברורה; הכרה בפלסטין היא נושא מהותי (כפי שהסברתי פה) והאו״ם הוא לא זירה בה מחליטים בנושאים מהותיים. אונסק״ו ידעו את זה והשתמשו באוכלוסיות הנתמכות על-ידיהם כבנות-ערובה לצורך מהלך פוליטי מובהק. אם אתה בא בבוקר ומחרבן על השולחן של הבוס שלך אל תגיד לו שלא יעז לפטר אותך כי יש לך ילדים להאכיל (לפחות לא תוך כדי המעשה).

חמלה אנושית היא תכונה חיובית. היא מניעה אותנו קדימה כחברה למען עתיד טוב יותר לכולנו וכל החרא המשתפך הזה, אבל לפעמים היא מוציאה אותנו משיווי משקל ומונעת מאיתנו שיקולים של עובדות. יש לי חבר סוציאליסט שטוען שזו "תרבות הריאליטי". אני זוכר שקראתי בראיון עם שגריר נורבגיה בישראל אחרי הטבח שהיה שם בו הוא נשאל מה מקור החיבה הנורבגית לפלסטינים ותשובתו הייתה שנורבגיה לעד תדאג לחלשים. הוא לא נותן לעובדות לבלבל אותו. זה הקו המנחה מדינות רבות לזרוק הון תועפות ליוזמות אנטי-ציוניות, אבל זה גם אותו רגש שגורם לבני-אדם לתרום לצדקה ולהתנדב. אז מה? להפסיק לעזור לחלשים? לא, אבל גם חשוב לא לתת פתרונות סימפטומטיים. החמלה היא הרגש שלנו, התגובה הראשונית. היא שם כמו כעס או שמחה או צחוק. זה הופך אותנו לאנושיים, אבל התגובה הראשונית היא לא זו שתפתור את בעיות העולם. צריך לנשום עמוק ולטפל במסכנות על סמך העובדות. פתרון כזה הוא לא תמיד הראשון שעולה לראש.


לסיום

הינה תינוק משחק עם כלב באמבטיה.

רק בריאות,
רז.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה